Τι, πως και γιατί ανακυκλώνουμε!
Η ανακύκλωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αλλά ακόμα και σήμερα, 17 χρόνια μετά την έναρξή της στην Ελλάδα, η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση με στόχο την περεταίρω βελτίωση της όλης διαδικασίας, είναι υπαρκτή.
Εσείς γνωρίζετε ποια υλικά ανακυκλώνουμε και ποια όχι; Πως γίνεται σωστά η διαδικασία της ανακύκλωσης, αλλά και ποια είναι τα οφέλη που όλοι αποκομίζουμε από την ανακύκλωση; Ας τα θυμηθούμε:
Ποια υλικά βάζουμε στον μπλε κάδο;
Στον μπλε κάδο ανακυκλώνουμε όλες τις συσκευασίες από πλαστικό, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή λευκοσίδηρο! Πιο συγκεκριμένα:
Πλαστικές συσκευασίες από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, γιαούρτι, βούτυρο, οδοντόκρεμες, σαμπουάν, είδη καθαρισμού, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες, κλπ.
Γυάλινες συσκευασίες από αλκοολούχα ποτά, νερό, γάλα, χυμούς, αναψυκτικά, κρασί, βαζάκια τροφίμων, κ.λπ.
Χάρτινες συσκευασίες από γάλα, χυμούς δημητριακά, μπισκότα, πίτσα, απορρυπαντικά, χαρτοκιβώτια συσκευών (πχ. τηλεοράσεις, ψυγεία), κ.λπ.
Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες από λάδι, καφέ, γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό, ζωοτροφές, κλπ.
Στον μπλε κάδο ΔΕΝ έχουν θέση τα κοινά απορρίμματα όπως για παράδειγμα τα υπολείμματα τροφίμων, τα μπάζα και τα οικοδομικά υλικά, τα κλαδιά δέντρων, τα τζάμια, τα υφάσματα, τα αντικείμενα από ξύλο, δέρμα, κ.λπ. Επιπλέον, δεν απορρίπτουμε στον μπλε κάδο μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές. Για αυτά, υπάρχουν άλλα σημεία συλλογής και ανακύκλωσης.
Πως τοποθετούμε τα ανακυκλώσιμα υλικά στον μπλε κάδο:
Τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα τοποθετούμε χύμα μέσα στον μπλε κάδο, όχι σε δεμένες σακούλες. Όλες οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα. Σε όσες συσκευασίες μας επιτρέπεται, τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε για να μειώσουμε τον όγκο τους μέσα στον κάδο. Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
Γιατί κάνουμε ανακύκλωση; Τι οφέλη έχουμε;
Με την ανακύκλωση συσκευασιών προστατεύουμε το περιβάλλον και αναβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας. Μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους. Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα, ενισχύουμε τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας, αφού από τα ανακυκλώσιμα υλικά, δημιουργούνται νέα προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνες, με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού:
- δεν κόβονται 17 δέντρα.
- εξοικονομούνται 130 λίτρα πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.
Επίδραση διαχείρισης χαρτιού ως προς την παραγωγή αερίων του
θερμοκηπίου εκφρασμένα σε μετρικούς τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του
άνθρακα
Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού:
- δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων.
- εξοικονομούνται 12 λίτρα πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του γυαλιού.
Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου:
- δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη.
-
εξοικονομούνται 700 λίτρα πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την
παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του αλουμινίου.
Με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού:
-
δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με
την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αντίστοιχα, θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι με την ηλεκτρική ενέργεια
που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε: Να ακούσετε
ραδιόφωνο για 4 ώρες, ή να δείτε τηλεόραση για 3 ώρες, ή να ανάβει μία
λάμπα 60Watt για 5 ώρες ή να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες!
Το χαρτί παράγεται από τους κορμούς δέντρων. Από 2.200 κιλά κορμών δέντρων παράγονται 1.000 κιλά χαρτιού.
Το γυαλί παράγεται από άμμο των υδροβιοτόπων, άσβεστο και σόδα. Από 1.100 κιλά των υλικών αυτών παράγονται 1.000 κιλά γυαλιού.
Το αλουμίνιο παράγεται από ορυκτό βωξίτη. Από 4.000 κιλά βωξίτη παράγονται 1.000 κιλά αλουμινίου.
Το πλαστικό παράγεται από πετρέλαιο και απορροφά για την παραγωγή του το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Βάζοντας την ανακύκλωση συσκευασιών στην καθημερινότητά μας χτίζουμε
μία έμπρακτη περιβαλλοντική συνείδηση την οποία κληροδοτούμε μαζί με ένα
καθαρότερο περιβάλλον στις επόμενες γενιές.
Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Και για να συμβεί αυτό, η συμμετοχή όλων μας στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης με τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων μας στην πηγή που δημιουργούνται, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι αναγκαία!
neakriti.gr