Τι κρύβουν οι θάλασσες της Κρήτης;
Το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών που θα εμφανιστούν στις 5 Μαρτίου για την κατάθεση των σχετικών φακέλων θεωρείται δεδομένο. Πηγές θέλουν εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου να προετοιμάζονται σχετικώς, ενώ την ίδια στιγμή ένα άρθρο του προέδρου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Γιάννη Μπασιά και στελεχών της στο εξειδικευμένο συνδρομητικό περιοδικό «Oil & Gas Journal» επιδιώκει να δελεάσει μέσα από τη γλώσσα της γεωλογίας τους μεγάλους του πετρελαίου για τον θησαυρό… που πιθανόν να κρύβεται στα βάθη των τριών σχετικών περιοχών.
Ειδικότερα, μόλις την περασμένη Παρασκευή, από το συνέδριο του Athens Energy Forum, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής πολυεθνικής Total για τις περιοχές της Κασπίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Bernard Clement δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία που θα έχει η κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ στη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία των τριών θαλάσσιων οικοπέδων. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι τρεις εταιρείες προκάλεσαν και τον διαγωνισμό της Κρήτης.
Την παραχώρηση του Ιονίου ζήτησε η Energean Oil & Gas, η οποία ήδη έχει φέρει την ισπανική Repsol για τα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. Η τελευταία μάλιστα είναι διαχειριστής (operator) σε αυτές τις περιοχές.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική Eni -για όσους δεν την ήξεραν, έγινε γνωστή μέσα από τη γεώτρηση που επιδιώκει να κάνει στο επίμαχο «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ και τις τουρκικές αντιδράσεις- φέρεται να έχει αγοράσει σεισμικά δεδομένα των οικοπέδων. Παράλληλα ενδιαφέρον, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, δείχνουν και οι άλλοι κολοσσοί όπως η Delek (Ισραήλ) και η Noble (ΗΠΑ).
Τι κρύβει η Κρήτη
Την ίδια στιγμή, στο τεύχος της 5ης Φεβρουαρίου του «Oil & Gas Journal», ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς και τα στελέχη της Γιώργος Μακροδημήτρας και Κωστής Οικονομόπουλος με άρθρο τους κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για «πολύ ενδιαφέρουσες δομές» στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η φράση αυτή στη γλώσσα της γεωλογίας και της πετρελαϊκής βιομηχανίας μεταφράζεται ως σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Μάλιστα μιλούν για μία διαφοροποίηση της περιοχής σε σχέση με άλλες παγκοσμίως: «Περιοχές ιζηματογενέσεως όπως η περιοχή νοτίως της Κρήτης, διεθνώς δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πετρελαϊκό, κυρίως λόγω των συνθηκών που επικρατούν, που δυσχεραίνουν την πετρελαιογένεση. Στην περίπτωση όμως της Κρήτης, έχουμε μία διαφοροποίηση σε σχέση με τις κοινές ιζηματογενείς λεκάνες τέτοιου τύπου», κι εξηγούν: «Έχουμε μία παλαιά οροσειρά, σχηματισθείσα προ εκατομμυρίων ετών, που αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα.
Οι κορυφές και τα υψώματα που έχουν δημιουργηθεί σε αυτή την οροσειρά, ορισμένα εξ αυτών έχουν υποστεί διάβρωση είτε έχουν σχηματίσει οικοδομήματα. Όλες αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες δομές, πολλώ δε μάλλον αφού καλύπτονται από ένα μεγάλο σε έκταση και παχύ στρώμα εβαποριτών (αλατιού). Επίσης, πιθανόν η περιοχή να έχει κι αρκετά στοιχεία κοινά με περιοχές του βορείου Ιονίου Πελάγους» αναφέρεται στο κοινό άρθρο των τριών ειδικών της ΕΔΕΥ.
Υπάρχει πετρέλαιο στο Ιόνιο
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ και τα στελέχη της περιγράφουν στο «Oil & Gas Journal» τα ευρήματα και για το Ιόνιο Πέλαγος σημειώνονται πως ιδίως το βορειοδυτικό μέρος του «είναι γεωλογικά όμοιο με την περιοχή της νοτιοανατολικής Αδριατικής (Ιταλία), όπου έχουν ανακαλυφθεί οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου. Οι πιθανοί κύριοι ταμιευτήρες υδρογονανθράκων εδώ είναι δομές build-ups και τουρβιδιτών ασβεστολιθικών πετρωμάτων ρηχής ιζηματογενέσεως».
Περιγράφουν μάλιστα στο άρθρο τους για «πιθανό στόχο»: «Επίσης στα ανατολικά του υπό παραχώρηση μπλοκ, πιο αμμώδεις σχηματισμοί εκατομμυρίων χρόνων πριν θεωρούνται ακόμα ένας πιθανός στόχος. Αυτοί οι ταμιευτήρες «σφραγίζονται» από εβαπορίτες του Μεσσηνίου και λεπτόκοκκα ιζήματα τα οποία θεωρούνται ως τα ιδανικά καλύμματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Έχουμε επίσης ύπαρξη μητρικών πετρωμάτων, εκεί δηλαδή όπου γεννήθηκε το πετρέλαιο, αναλόγων με αυτών που υπάρχουν στην Ιταλία κι Αλβανία».
patris.gr