Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων παρακολουθεί στενά το πρόβληµα της εµφάνισης, εγκατάστασης και εξάπλωσης του λαγοκέφαλου, όπως προκύπτει από την απάντησή του για το θέμα σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.
Όπως συγκεκριμένα υπογραμμίζεται μελέτες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, η εξάπλωση του είδους τείνει να καλύψει το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου και η εγκατάσταση θεωρείται εξαιρετικά επιτυχηµένη. Οι πληθυσµοί των λαγοκέφαλων εξαπλώνονται γρήγορα, αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια υγεία και επηρεάζουν τις οικονοµικές δραστηριότητες του αλιευτικού τοµέα.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι, στο πλαίσιο του Προγράµµατος Συλλογής Αλιευτικών ∆δεδομένων, προβλέπεται η καταγραφή του είδους σε περίπτωση που περιλαµβάνεται στο αλίευµα ως παρεµπίπτον. Επίσης το Υπουργείο συνεργάζεται µε ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήµια, προκειµένου να ενηµερώνεται για τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα για το είδος λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), µε απώτερο σκοπό τη διαµόρφωση απόψεων και την υποβολή προτάσεων για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου στον κ. Βαρδάκη, δεδοµένου ότι η εµφάνιση, εγκατάσταση και εξάπλωση αυτού του είδους αφορά συνολικά στη Μεσόγειο, λύση στο πρόβληµα µπορεί να δοθεί µόνο σε αυτό το επίπεδο (µέτρα που θα εφαρµοσθούν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο) και όχι µέσω διµερών συµφωνιών. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (αρµόδια η Γενική ∆ιεύθυνση Αλιείας) προτίθεται να θέσει το θέµα σε συζήτηση, στο πλαίσιο συνεργασίας κρατών για θέµατα αλιείας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο ∆ιεθνών Οργανισµών (FAO – GFCM κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συµµετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριµένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένης της επιστηµονικής προετοιµασίας και αξιολόγησής τους.
Επίσης η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράµµατος Αλιείας και Θάλασσας της Γενικής Γραµµατείας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων προγραµµατίζει την έκδοση προσκλήσεων στο προσεχές µέλλον για την χρηματοδότηση δράσεων όπως:
– η χαρτογράφηση Χωροκατακτητικών Ξένων Ειδών (ΧΞΕ),
– οι δράσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης των ΧΞΕ (συμπεριλαμβανομένων και μελετών)
– οι δράσεις για την πρόληψη εµφάνισης, τον έλεγχο ή την εξάλειψη ΧΞΕ.
Επισημαίνεται δε, ότι σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις η έρευνα για το συγκεκριµένο είδος θα πρέπει να εστιαστεί στις µεθόδους στοχευµένης αλιείας, µε σκοπό την εκµετάλλευσή του, είτε ως εξαγώγιµο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν είτε µέσω αποµόνωσης της νευροτοξίνης των ιστών του και τη χρήση αυτής ως φαρµακευτικής πρώτης ύλης.
cretapost.gr