Το δεύτερο φιάσκο με Λεμπιδάκη και οι ύποπτοι που έψαχναν λίρες
Δύο φορές η Αστυνομία «ατύχησε» να απελευθερώσει τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, νωρίτερα πριν την ημέρα που έγινε η σωτήρια επέμβαση των ειδικών δυνάμεών της στο τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατούνταν ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από Αθήνα και Κρήτη.
Στην πρώτη περίπτωση, εκείνη στην περιοχή του Βρασκά στα Σφακιά, οι αστυνομικοί ακόμα αναρωτιούνται τι πήγε στραβά, ενώ λίγες ημέρες μετά και πάλι η θεά τύχη δεν τους χαμογέλασε, παρά τις ισχυρές ενδείξεις που υπήρχαν για την παρουσία του απαχθέντος στις περιοχές που ερευνούσαν.
Η δεύτερη περίπτωση, για την οποία δεν γίνεται αναφορά σε κάποια από τα έγγραφα που υπάρχουν και έχει στη διάθεσή της η «Π», αφορά μία έρευνα με λεπτούς χειρισμούς και ένα ευφάνταστο σενάριο, το οποίο, αν και ακολουθήθηκε πιστά, ωστόσο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όπως αναφέρει αστυνομική πηγή από την Αθήνα, η δεύτερη προσπάθεια για τον εντοπισμό του Μ. Λεμπιδάκη, αφορούσε την έρευνα που έγινε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή του Φραγκοκάστελου.
Με πρόσφατες τις μνήμες από την άκαρπη έρευνα σε σπίτι στον Βρασκά, όπου οι Αρχές άφησαν να διαφανεί ότι έψαχναν για λαθρομετανάστες και μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος συγκεκριμένου ατόμου, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έβαλαν στο «κόλπο» συναδέλφους τους αστυνομικών τμημάτων, προκειμένου να φανεί ότι γίνονται απλοί υγειονομικοί έλεγχοι.
Οι λίρες των ανταρτών
Για την έφοδο σε σπίτι στον Βρασκά, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον η κατάθεση που έδωσε ο ιδιοκτήτης του οικήματος που ελέγχθηκε, ο οποίος «αποκάλυψε» στους αστυνομικούς την ύπαρξη ενός… θησαυρού.
Το ίδιο άτομο είχε προσαχθεί τον Αύγουστο σε αστυνομική υπηρεσία των Χανίων για να καταθέσει, μετά την έφοδο στην οικία του, όμως τότε του είχε γίνει γνωστό ότι η έρευνα αφορούσε λαθρομετανάστες.
Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου σε νέα του κατάθεση, για την απαγωγή αυτή τη φορά, ο ίδιος, για τον οποίο σημειώνεται δεν έχει προκύψει εμπλοκή του στην απαγωγή, δέχεται καταιγισμό ερωτήσεων. Ορισμένες από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν έλαβαν τις εξής απαντήσεις:
Ερώτηση: Γνωρίζετε κάτι για την απαγωγή;
Απάντηση: “Κάποια στιγμή από τον Αύγουστο και μετά, όταν είχα προσαχθεί στην Αστυνομία των Χανίων, όπου με ρωτούσαν για κάτι αλλοδαπούς, άρχισαν να μου λένε διάφοροι γνωστοί ότι ακούγεται το όνομά του, ότι εμπλέκομαι στην απαγωγή και μάλιστα ότι τον είχα στο σπίτι μου, γιατί υπέθεταν ότι οι έρευνες που έγιναν στα σπίτια μου αποκλείεται να αφορούσε αλλοδαπούς.
Ακολούθησαν ερωτήσεις για το εάν γνωρίζει κάποιους από τους συλληφθέντες, απαντώντας ο ίδιος ότι κάποιους τους γνώριζε και κάποιους άλλους όχι.
Ερώτηση: Σύμφωνα με καταθέσεις αστυνομικών την 31/7/2017- 01/08/2017 εθεάθης να έχεις συνάντηση με πέντε άτομα στον Βρασκά (του αναφέρονται τα ονόματα) υπό άκρα μυστικότητα, αφού δεν ανοίξατε φωτισμό στην οικία σου ούτε κατά την αποχώρησή σας και οι παρευρισκόμενοι αποχωρήσατε με σβηστά φώτα αυτοκινήτων.
Στην απάντησή του ο εξεταζόμενος μάρτυρας είπε ότι εκείνος είχε αναμμένα φώτα στο εσωτερικό του σπιτιού του και αναφέρεται σε μία έρευνα για λίρες, μετά από μια ιστορία που είχε ακούσει.
Όταν οι προανακριτικοί υπάλληλοι τον ρωτούν για μια άλλη συνάντηση στο σπίτι του, στη διάρκεια της οποίας εκείνος απουσίαζε, αναφέρει: «Ο σκοπός που ήρθαν εκείνο το βράδυ (4 προς 5 Αυγούστου) ήταν να πάμε να σκάψουμε κάπου για ανεύρεση χρυσών λιρών που έθαψαν αντάρτες, σύμφωνα με μια παλιά ιστορία που μάθαμε, αλλά εγώ εκείνο το βράδυ δεν πήγα και μάλλον δεν πήγαν κι εκείνοι για σκάψιμο».
Πηγή patris.gr