Το κρητικό τυποποιημένο ελαιόλαδο κατακτά την εγχώρια και εξωτερική αγορά
Η προσπάθεια αυτή εξελίσσεται ανέλπιστα καλά δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ Νίκος Μαντιδάκης.
Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο . «Στην αρχή οι πελάτες μας αντιμετώπισαν λίγο διστακτικά ,ήταν επιφυλακτικοί για το αν θα υπάρξει συνέχεια ή θα δουλέψει αυτό το σχήμα» ανέφερε ο κ. Μαντιδάκης.
Όπως σημείωσε το πρώτο εξάμηνο κατάφεραν να εμφιαλώσουν 300 τόνους ελαιολάδου και μέσα στο 2017 ξεπέρασαν τους 750 τόνους ελαιολάδου ενώ πλέον όπως ανέφερε ,στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ ,υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι πολύ δυναμικά μπήκε και το 2018 καθώς τον Ιανουάριο τυποποίησαν 250 τόνους ελαιολάδου. «Είναι ζωτικής σημασίας ότι το κρητικό λάδι φεύγει εμφιαλωμένο» ανέφερε ο κ. Μαντιδάκης.
Να σημειωθεί ότι η καλύτερη αγορά είναι η Γερμανία όπου δίνουν
ελαιόλαδο σε περίπου 30 χονδρέμπορους οι οποίοι τα προωθούν στα σουπερ
μάρκετ της Γερμανίας ενώ υπάρχει συνεργασία και με την Αμερική αλλά και
με χονδρέμπορους στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι .
Σε ότι αφορά την τιμή του τυποποιημένου ελαιολάδου ανέρχεται στα 30 ευρώ το πεντάλιτρο για την αγορά της Γερμανίας .
Ο ίδιος παράλληλα τόνισε ότι η τιμή παραγωγού στην Κρήτη για το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 3,40 με προοπτική ανοδική αλλά όχι όπως πέρυσι που τέτοια εποχή βρισκόταν στα 3,50, -3,60 ευρώ το κιλό.
Σε ότι αφορά την φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη όπως είπε και θα φθάσει γύρω στους 65.000 τόνους.
Σε ότι αφορά το τυποποιημένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια ο κ. Μαντιδάκης επεσήμανε ότι και παλιότερα είχε βγει αυτή η νομοθεσία η οποία δεν είχε «δουλέψει» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία αλλά υπάρχει μια ανοχή και δεν έχει την απήχηση που περιμέναμε» επεσήμανε .
Παράλληλα όπως τόνισε φέτος οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου υπάρχουν στα σπίτια με τους παραγωγούς να επιλέγουν να μην πουλάνε το λάδι λόγω της υψηλής φορολογίας όπως ανέφερε.
Τέλος ο κ. Μαντιδάκης κάλεσε τους παραγωγούς να εμφιαλώνουν το ελαιόλαδό τους στην Ένωση Ηρακλείου ενώ υπενθυμίζουμε ότι το εμφιαλωτήριο της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ έχει τη δυνατότητα να εμφιαλώσει 45.000 τόνους.
πηγή rethemnosnews.gr