Τουρισμός: «Ο χειρότερος Ιούλιος των τελευταίων 10 χρόνων»
Χρονιά ισορροπίας, διορθωτικής της έκρηξης της προηγούμενης όπου οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 33 εκατομμύρια, φαίνεται πως είναι το 2019.
Οι ξενοδόχοι του νησιού κάνουν λόγο για έναν κάκιστο Ιούλιο, ωστόσο τα στοιχεία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Και μιλώντας με νούμερα, να πούμε πως συνολικά 646.716 άνθρωποι έφτασαν στο Ηράκλειο αεροπορικώς από το εξωτερικό τον φετινό Ιούλιο, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 οι επισκέπτες έφτασαν τους 655.826, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,3%, ενώ 637.982 ήταν οι αφίξεις την ίδια περίοδο το 2017. Σημειωτέον πως η πτώση αυτή είναι ακριβώς ισόποση σε σχέση με την αύξηση του Ιουλίου του 2017.
Μεγάλη δεξαμενή επισκεπτών εξακολουθεί να είναι η Γερμανία, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στον αντίποδα μεγάλη πτώση καταγράφεται από την αγορά της Ρωσίας.
«Ήταν ο χειρότερος Ιούλιος των τελευταίων δέκα χρόνων. Είναι η πρώτη φορά που μπορείς να βρεις τέτοια εποχή δωμάτια στην Κρήτη. Οι πληρότητες κυμαίνονται στο 75 έως 90%. Στην ουσία είναι καλές, αλλά δεν επαρκούν διότι οι προηγούμενοι μήνες ήταν και εκείνοι κακοί, και σίγουρα πρέπει να έχουμε περισσότερο κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης. «Σε σχέση με τα δικά μας στοιχεία είναι καλύτερος ο φετινός Ιούλιος από εκείνον του 2017 και λίγο χειρότερος από το 2018», τόνισε ο αερολιμενάρχης του «Ν. Καζαντζάκης» Γιώργος Πλιάκας.
Μείωση στον εσωτερικό τουρισμό
Μεγάλη πτώση, την ίδια ώρα, σημειώνεται και στις αφίξεις εσωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούλιο έφτασαν στο Ηράκλειο 62.524 άτομα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2018 είχαν φτάσει 71.803 άτομα και το 2017 - μιλώντας πάντα για τον Ιούλιο - 60.404 άτομα. Η πτώση που καταγράφεται στις αφίξεις εσωτερικού φέτος, σε σχέση με πέρυσι, αποδίδεται στον τερματισμό low cost πτήσεων στο εσωτερικό που εκτελούσε γνωστή εταιρεία και τη στροφή των ταξιδιωτών στα πλοία της γραμμής.
Σε ό,τι αφορά την εθνικότητα των επισκεπτών εξωτερικού, στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας παραμένουν οι Γερμανοί, παρότι κατέγραψαν τον Ιούλιο μια μικρή μείωση. Ακολουθούν οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί.
Πιο αναλυτικά, στη «χρυσή» πεντάδα των επισκεπτών του «Ν. Καζαντζάκης», σύμφωνα με τις αφίξεις που είχαμε τον Ιούλιο, φιγουράρουν οι: Γερμανοί με 149.792 αφίξεις, Βρετανοί με 82.456, Γάλλοι με 64.865, Ρώσοι με 53.041 και Ολλανδοί με 40.416 αφίξεις.
Βρετανοί τουρίστες: Στην Κρήτη ξοδεύουν περισσότερα χρήματα
Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ταξιδιωτών για την Ελλάδα ήταν οι Βρετανοί το 2018, τόσο ως προς τα έσοδα όσο και τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, και η τρίτη μεγαλύτερη όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών. Ωστόσο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν σε 1,937 δισ. ευρώ (-6,2%), οι διανυκτερεύσεις σε 25,716 εκατ. (-3,1%) και οι επισκέπτες σε 2,943 εκατ. (-2,0%).
Όπως αποκαλύπτει η «Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά αγορά και ανά περιφέρεια 2018» του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, βάσει των εισπράξεων, η βρετανική αγορά εμφανίζεται στην πρώτη θέση στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ιόνιων Νησιών και Θεσσαλίας, στη δεύτερη στις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στην τρίτη θέση στις περιφέρειες Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Βάσει του αριθμού επισκέψεων, αποτελεί την κύρια αγορά στις περιφέρειες Ιόνιων Νησιών, τη δεύτερη κύρια αγορά στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την τρίτη κύρια αγορά της περιφέρειας Κρήτης.
Τέλος, βάσει των διανυκτερεύσεων αποτελεί την κύρια αγορά στις περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, του Βορείου Αιγαίου και της Θεσσαλίας, τη δεύτερη κύρια αγορά των περιφερειών Νοτίου Αιγαίου, Αττικής και Στερεάς Ελλάδας και την τρίτη κύρια αγορά της περιφέρειας Κρήτης.
Από την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ προκύπτουν επίσης τα ακόλουθα στοιχεία: Οι 3 δημοφιλέστερες περιφέρειες ως προς τον αριθμό των επισκέψεων είναι: α) Ιόνια Νησιά, β) Νότιο Αιγαίο και γ) Κρήτη. Η υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οδηγεί στην υψηλή συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη (748 ευρώ). Η υψηλή δαπάνη ανά διανυκτέρευση σε συνδυασμό με τη μέση διάρκεια παραμονής οδηγούν στην υψηλή συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη στις περιφέρειες: Κρήτης (666 ευρώ), Θεσσαλίας (665 ευρώ) και Κεντρικής Μακεδονίας (600 ευρώ). Η μεγάλη διάρκεια παραμονής οδηγεί σε υψηλή συνολική δαπάνη ανά επίσκεψη στο Βόρειο Αιγαίο (594 ευρώ). Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιφέρειας σε 7 από τις 11 εξεταζόμενες περιφέρειες. Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη των Βρετανών επισκεπτών είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιφέρειας σε 9 από τις 11 εξεταζόμενες περιφέρειες. Η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ελλάδας σε 10 από τις 11 εξεταζόμενες περιφέρειες.
neakriti.gr