Τουρισμός: Περίμεναν περισσότερα οι Κρητικοί
Με ανάμικτα αισθήματα είδαν οι φορείς του τουρισμού τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τουρισμό. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του κρητικού τουρισμού, τα μέτρα, όπως εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τίθενται μερικά ερωτήματα ως προς τη βιωσιμότητά τους.
Συγκεκριμένα, ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα. Η εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης επηρέασε άμεσα τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δικαίως θεωρείται ως η "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο τουρισμός αποτέλεσε τον βασικό "αιμοδότη" της ταλαιπωρημένης εθνικής μας οικονομίας, ενώ υπήρξε και "καταφύγιο" απασχόλησης για χιλιάδες εργαζομένους.
Η υγειονομική κρίση δημιούργησε νέα δεδομένα. Φέτος, οι πληρότητες των ξενοδοχείων δε θα είναι οι ίδιες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες δε θα μεταφέρουν τουρίστες προς τη χώρα μας, ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα συνιστούν μια πρόκληση όχι μόνο για την τουριστική οικονομία αλλά και για το εργασιακό δυναμικό των ξενοδοχειακών μονάδων που πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επιζητούν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά το εγχώριο μέτωπο και το δεύτερο αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την προσέλκυση επισκεπτών από το εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το εγχώριο μέτωπο, στις 25 Μαΐου πλώρη για καλές κρατήσεις βάζει το γιότιγκ, ενώ την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις. Τέλος, νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί, στις 15 Ιουνίου, ανοίγουν και τα εποχικά ξενοδοχεία, προκειμένου να υποδεχτούν τους επισκέπτες του εξωτερικού.
Το δεύτερο μέτωπο της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας αφορά τις ελεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό, με τον κ. Θεοχάρη να ανακοινώνει ότι από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το "Ελευθέριος Βενιζέλος", αλλά από χώρες με καλά επιδημιολιογικά κριτήρια, και από 1η Ιουλίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Χώρες όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλτικής θα αποτελέσουν φέτος τις αγορές που θα τροφοδοτήσουν με επισκέπτες την Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, οι δυνητικοί επισκέπτες της Ελλάδας δε θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, ούτε θα μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο θα γίνονται στην Ελλάδα δειγματοληπτικά τεστ στους επισκέπτες.
Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας είχε κάνει λόγο για μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με δύο φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίοι μίλησαν για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Και οι δύο συμφώνησαν πως κινούνται σε σωστή κατεύθυνση τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά υπάρχουν ζητήματα και ερωτήματα που η κυβέρνηση οφείλει να τα λάβει υπόψη της.
«Ανάμικτα τα συναισθήματα»
«Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Χαιρόμαστε που ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο ίδιος το στοίχημα του τουρισμού. Η φιλοσοφία των μέτρων κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά όχι στο εύρος που αναμένουμε εμείς οι ίδιοι. Η επιδότηση εργασίας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση φορολογικών συντελεστών αποτελούσε πάγιο αίτημά μας. Εμείς φωνάζαμε τόσο καιρό και το λέγαμε. Εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, πρέπει να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών. Η μείωση φορολογικών συντελεστών είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Το ζήτημα είναι πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι πάρα πολύ μικρή. Επίσης, βρισκόμαστε σε αναμονή όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ευελπιστούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι λειτουργικά, ρεαλιστικά, εφαρμόσιμα και να μην επιβαρύνουν τον ελληνικό τουρισμό», αναφέρει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βλατάκης προέβη σε εκτιμήσεις κάνοντας σαφές πως για τον ίδιο «ο τουρισμός θα κινηθεί κοντά στο 1 εκατ. 200 χιλιάδες τουρίστες από τα 4 εκατ. που δέχεται κάθε χρόνο η Κρήτη. Θέλει δουλειά και προσοχή». Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Ιούλιο. Ο Ιούλιος θα είναι όπως ο Απρίλιος με Καθολικό Πάσχα και οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα είναι μήνες όπως οι περυσινοί Μάιος και Ιούνιος».
Και ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, μίλησε στη "Νέα Κρήτη", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν εύλογα ερωτήματα.
«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορισμένες εξ αυτών ήταν και προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δεν είναι άλλο από την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Ανοίξαμε πρωτόκολλα αερομεταφορών. Αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση για τα πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία. Δεν ακούσαμε για τον ΦΠΑ διανυκτέρευσης. Δεν ακούσαμε για την αστική ευθύνη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν μπορούμε να πούμε πως το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει σταθεροποιηθεί. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω πως, ενώ περιμέναμε Σουηδούς και Νορβηγούς πολίτες, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών έβγαλαν ανακοινώσεις όπου υποστήριξαν πριν λίγες ημέρες πως δεν ταξιδεύει κανένας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή έχουμε κρατήσεις από Ιταλία, Γαλλία κ.τ.λ. Θα έρθουν όμως; Θα μας το εγγυηθεί κανένας; Τον χειμώνα θα ξαναβγούμε στις αγορές και περιμένουμε να δούμε. Ωστόσο, ο φετινός τουρισμός έχει άγνωστους παρανομαστές. Όπως το πρωτόκολλο στα ξενοδοχεία. Εμείς, ως ξενοδόχοι, θα δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και θα εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους. Και όλα αυτά γίνονται γιατί θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό ως τον βασικό εργοδότη της εθνικής μας οικονομίας που απασχολεί 900.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους 300.000-350.000 να είναι εξαρτώμενοι από αυτόν άμεσα».
neakriti.gr