Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις
Περισσότερες από 6.000 εκτρώσεις από γυναίκες που υπέστησαν πανικό πιστεύοντας πως μπορεί να γεννούσαν παιδιά παραμορφωμένα εξαιτίας της ραδιενέργειας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα επιστημονικών αποδείξεων και συμπερασμάτων για τις πιθανές καρκινογενέσεις και το είδος των καρκινογενέσεων αυτών, έγιναν το 1986, αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στη διάρκεια της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” της Πέμπτης 9 Μαΐου, ο πρώην διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και σήμερα πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Νίκος Κατσαρός.
Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκε και ο πυρηνικός φυσικός και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς, ο οποίος ενημέρωσε την κοινή γνώμη επίσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση κατασκευής τριών πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου της Τουρκίας, που σχεδιάζεται να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020!
«Εκείνες τις φοβερές μέρες του Απριλίου του 1986, 33 χρόνια πριν, η απόλυτη σιωπή επικρατούσε όσον αφορά στο συμβάν που είχε γίνει στο Τσέρνομπιλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός.
«Πρώτοι Σουηδοί επιστήμονες είδαν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας να δείχνουν τα όργανά τους, προερχόμενα από τη Σοβιετική Ένωση, και η Σοβιετική Ένωση επί Γκορμπατσόφ, 15 μέρες μετά, κάνει την πρώτη δήλωση για το ατύχημα που συνέβη. Αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα, ότι δεν πρέπει να κρύβονται, δεν πρέπει να αποσιωπούνται γεγονότα, διότι όσο περισσότερο αποσιωπούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στο Τσέρνομπιλ»...
Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, την ίδια προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων είχε κάνει εκείνες τις μέρες και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι το κυβερνητικό νέφος δεν επρόκειτο να φτάσει στην Ελλάδα και τελικά, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είχε φτάσει 6 μέρες πριν, ήταν οι μέρες του Μαΐου, όπως ξέρετε, και όλοι είχαν βγει έξω. Επικράτησε ένας μικρός πανικός, όπου άδειασαν τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ. Υπήρχε για πάρα πολλούς μήνες μια μεγάλη αγωνία και ένας ευρύτερος πανικός στον λαό. Θα έλεγα επίσης ότι, μεταξύ των άλλων, δεν έγιναν έκτοτε επιδημιολογικές μελέτες συστηματικές με πρωτόκολλο, για να δούμε και να πούμε ακριβώς τις επιπτώσεις. Από τον πανικό εκείνων των ημερών έγιναν περίπου 6.000 εκτρώσεις από έγκυες γυναίκες, οι οποίες φοβούνταν μήπως γεννήσουν παιδιά παραμορφωμένα»!
«Είχε και ένα καλό»...
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι «εκείνη η εμπειρία είχε και ένα καλό: Ότι η χώρα μας, η οποία διέθετε ένα υποτυπώδες σύστημα μετρήσεων της ραδιενέργειας στα σύνορά μας, έχει σήμερα ένα σύγχρονο και απόλυτα αυτοματοποιημένο σύστημα, με το οποίο ελέγχει τη ραδιενέργεια στον αέρα, τα νερά, το χώμα και τα τρόφιμα. Και έτσι είχε κι ένα καλό εκείνη η εμπειρία, ότι δηλαδή η χώρα μας απέκτησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προσδιορισμού της ραδιενέργειας από τον αέρα, το νερό και το έδαφος»...
Η άγνοια για τους καρκίνους
Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα της εκπομπής για τις καρκινογενέσεις λόγω Τσέρνομπιλ, ο Νίκος Κατσαρός τόνισε τα εξής: «Επειδή δεν έγιναν συστηματικές και αξιόπιστες μελέτες με πρωτόκολλα, αλλά μόνο με εκτιμήσεις γιατρών σε νοσοκομεία και διαφόρων άλλων, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σε ποιο βαθμό ήταν οι επιπτώσεις. Γενικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν μικρές. Δεν ήταν αυτό που ακούστηκε τις πρώτες μέρες, για χιλιάδες καρκινογενέσεις οι οποίες θα εμφανιζόταν μετά από 10 χρόνια. Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.
Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει καθόλου μέχρι σήμερα. Το παρακολουθούν κάποιοι επιστήμονες και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, απλώς για πειραματικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Άρα σήμερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση, 33 χρόνια μετά, μετά από εκείνο το επεισόδιο. Και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο οι καρκίνοι του θυρεοειδούς ή πόσο οι λευχαιμίες ή πόσες άλλες καρκινογενέσεις προκλήθηκαν εξαιτίας του θλιβερού εκείνου γεγονότος»...
«Μας “πνίγουν” τα πυρηνικά»
Κι ενώ ήταν το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα εκείνο του Τσέρνομπιλ, ο κόσμος δεν έβαλε μυαλό. Και τα πυρηνικά εργοστάσια εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Ο πυρηνικός φυσικός και περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή της περασμένης Πέμπτης: «Ξέρουμε ότι, εκτός από τη χρήση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται και για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ξέρουμε επίσης ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που παραμένουν ενεργά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν μιλήσουμε για σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σε λειτουργία 450 πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό είναι 10,5%. Έχει ελαφρά μειωθεί, επειδή έχει αυξηθεί πολύ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Και συνέχισε λέγοντας ότι «κατασκευάζονται πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες. Είναι 54 αυτοί που βρίσκονται υπό κατασκευή και, όσον αφορά την Τουρκία, δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κανέναν πυρηνικό σταθμό. Όμως, μία πυρηνική μονάδα είναι υπό κατασκευή, δηλαδή έχουν αρχίσει οι εργασίες για να γίνει. Θα έχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1.200 μεγαβάτ. Ενώ τρεις σχεδιάζεται να γίνουν στο Ακούγιου (μιλάμε με στοιχεία του Μαΐου του 2019). Τι σημαίνει σχεδιάζεται; Υπάρχει η έγκριση. Υπάρχει είτε η χρηματοδότηση, είτε η δέσμευση για τη χρηματοδότηση και αναμένεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας, να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020»!
neakriti.gr