Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κατά την ημερήσια ενημέρωση του έκανε ειδική αναφορά στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος του ιού αναφέροντας πως είναι βέβαιο ότι θα έρθει, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ECDC.
Το απαγορευτικό οδήγησε σε μείωση των λοιμώξεων σε πάρα πολλές χώρες» είπε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο όπως παρατήρησε με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό ανοσίας, είναι «βέβαιο το δεύτερο κύμα».
Κλειστοί χώροι
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως θα πρέπει να είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και σε περιοχές πολλαπλών ταυτόχρονων επαφών.
«Στην Νότια Κορέα με το εξαιρετικό σύστημα ανίχνευσης και ιχνηλάτησης επαφών, καθώς επιτυγχάνει την ανίχνευση άνω του 95% των επαφών, ένα περιστατικό λοίμωξης σε ένα νέο που διαδοχικά επισκέφθηκε 3 χώρους νυχτερινής διασκέδασης, 3 νυχτερινά club, οδήγησε σε ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από 5 παρόμοιους χώρους όπου θα μπορούσε να είχε διασπαρεί ο ιός και ανίχνευση δεκάδων νέων περιπτώσεων», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με μελέτες, ο ιός μεταδίδεται κυρίως με αεροσταγονίδια από την μύτη και το στόμα, αρά μπορούν να υπάρξουν νέες εστίες από υπάρχει μαζικός συνωστισμός.
Ενδεικτικά, πολλές επιδημίες ξεκίνησαν από μπαρ, εργατικές κατοικίες, κρουαζιερόπλοια, χορωδίες, θέρετρα σκι, νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας σύμφωνα με το ECDC.
Μάλιστα, τόνισε πως δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι μολυσμένοι σε αυτούς του χώρους για να μεταδοθεί ο ιός άρα η επιφυλακή θα πρέπει να παραμείνει σε ύψιστο επίπεδο.
«Το 99.7% των μεταδόσεων φαίνεται να συμβαίνει εκεί με πολύ πρόσφατες επιστημονικές αναλύσεις που εξέτασαν και ανέλυσαν δεδομένα από εκατοντάδες επιδημίες του νέου κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Νέα στοιχεία για τον λόγο που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ελληνική μελέτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδειξε «σημαντική έκπτωση των εσωτερικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς» που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό. Στην έρευνα αυτή παρατηρήθηκε μείωση της όσφρησης στο 64% των ασθενών.
Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, οι κορωνοϊοί συχνά προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο και συγκεκριμένα το «ένζυμο πόρτα» του οργανισμού προκειμένου να εισέλθει ο ιός στο σώμα μας. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που τα παιδιά νοσούν λιγότερο από τον νέο κορωνοϊό. Φαίνεται πως τα παιδιά έχουν λιγότερο ανεπτυγμένους τους υποδοχείς αυτούς, κάτι που συμβάλει στην μείωση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό. Η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από τον κορωνοϊό, με την ανάπτυξη κάποιου φάρμακου.
neakriti.gr