Τσουχτερά πρόστιμα για τους αγρότες - Έρχεται η λυπητερή σε όσους δεν τηρούν βιβλία προσωπικού
«Καταστράφηκε» ο αγρότης εκείνος που θα του γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας και θα βρεθεί ότι απασχολεί εργάτη ή εργάτες κατά τη στιγμή του ελέγχου, χωρίς την τήρηση βιβλίου προσωπικού, όμως, για αγροτικές εργασίες.
Νέο ποινολόγιο προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες, από 500 έως 3.000 ευρώ!
Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς απασχολούν εργαζόμενους ή εργάτες στις εκμεταλλεύσεις τους και δεν τηρούν όπως πρέπει το βιβλίο προσωπικού, στο οποίο αναγράφονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, οι ώρες κ.λπ.
Συγκεκριμένα, βιβλίο προσωπικού πρέπει να έχουν οι αγρότες-εργοδότες που απασχολούν:
α. Αλιεργάτες με σχέση ή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των αλιεργατών πολιτών τρίτων χωρών του Ν. 4251/2014 (Α’ 80), που ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του Ν. 4387/2016 (Α’ 85).
β. Μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ν. 4251/2014, προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του Ν. 4387/2016.
Αυτά προκύπτουν από τις απαντήσεις Βρούτση στη Βουλή, αλλά η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί σε όλες τις πτυχές της.
«Είναι πολύ μεγάλα πρόστιμα»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να είναι πολύ προσεκτικός στα ζητήματα αυτά, γιατί τα πρόστιμα είναι πραγματικά υπέρογκα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αυτά τα μέτρα στην πραγματικότητα στόχο έχουν τα παράνομα συνεργεία εργατών. Αλλά μαζί με αυτά κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πέσει στην “τσιμπίδα” του ελέγχου και να τιμωρηθεί και ο μεμονωμένος αγρότης.
«Στην πραγματικότητα θέλουν να εντοπίσουν τα παράνομα συνεργεία, όπου απασχολούνται αλλοδαποί που δεν έχουν άδεια εργασίας στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι εύκολο να υπάρξει εξαίρεση για τους μεμονωμένους αγρότες. Οπότε το μέτρο αυτό παίρνει όλη την γκάμα των αγροτών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Δηλαδή, ο νόμος δεν αποκλείει τον μεμονωμένο αγρότη, που σημαίνει ότι, αν θέλει να πάει, θα πάει και θα “γράψει” παράβαση», εξηγεί στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης.
«Επομένως, κάθε αγρότης που ανήκει στην κατηγορία αυτή, παίρνοντας τον εργάτη στην εκμετάλλευσή του πρέπει να τηρεί το βιβλίο και να διασφαλίζει τους όρους εργασίας που αναφέρονται πάνω στο βιβλίο. Διαφορετικά θα κληθεί, εφόσον ελεγχθεί, να πληρώσει τα πρόστιμα που αναφέραμε», σύμφωνα με τον ίδιο.
Σε ό,τι αφορά το εργόσημο, ο κ. Χριστοφοράκης διευκρινίζει: «Τα εργόσημα έχουν αγοραστεί για τους εργάτες πριν πάνε στη δουλειά. Το εργόσημο έχει αγοραστεί στο όνομα του εργάτη, από το ταχυδρομείο ή την τράπεζα. Έχει τη μορφή της επιταγής. Δηλαδή, ο αγρότης δίνει το εργόσημο στον εργάτη, αντί να του πληρώσει το μεροκάματο. Αυτός με τη σειρά του πάει την άλλη μέρα το πρωί στην τράπεζα. Κρατείται η εργατική εισφορά και παίρνει τα υπόλοιπα 27 ευρώ. Γι’ αυτούς τους εργάτες όμως θα πρέπει να έχει υποβληθεί πίνακας προσωπικού πριν την έναρξη εργασίας προς την Επιθεώρηση Εργασίας».
Τι γίνεται όμως αν την ημέρα για την οποία θέλει τον εργάτη ο αγρότης για μια συγκεκριμένη δουλειά, βρέξει και δεν μπορεί να γίνει αυτό το μεροκάματο; Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νομού Ηρακλείου απαντά: «Το εργόσημο δεν έχει μέρα. Έχει το όνομα του εργάτη, αλλά δεν αναφέρεται στη μέρα την οποία θα εργαστεί ο συγκεκριμένος εργάτης»...
«Δείχνει τάση στα μεγάλα σχήματα»
Τέλος, σχολιάζοντας όλα τα σενάρια για την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης σε φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου εκτιμά: «Η τάση που δείχνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση είναι να υποστηρίξει τα αγροτικά σχήματα και όχι τους μεμονωμένους αγρότες. Και ένα αγροτικό σχήμα θα μπορούσε να υποστηρίξει και το αγροτικό ποινολόγιο, ενώ ο μεμονωμένος αγρότης είναι εξαιρετικά δύσκολο να το υποστηρίξει στην καθημερινότητά του, γιατί θα πρέπει να έχει κάθε μέρα από πάνω του έναν λογιστή»...
Όπως συνεχίζει ο κ. Χριστοφοράκης, «ένας εργάτης γης συνήθως δεν είναι νόμιμος. Ο αγρότης τον απασχολεί περιστασιακά, συνήθως για μία μέρα, και ίσως το προηγούμενο βράδυ να μην ξέρει ο αγρότης αν θα είναι ο ίδιος εργάτης την άλλη μέρα. Ένα αγροτικό σχήμα όμως που θα λειτουργεί σε περιβάλλον επιχείρησης και θα μπορεί να υποστηρίξει ένα λογιστήριο οργανωμένο, όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να τα υποστηρίξει».
Τι γίνεται όμως αν ο αγρότης πάρει στο χωράφι του έναν αλλοδαπό που βρίσκεται χωρίς τα νόμιμα χαρτιά στη χώρα μας; «Εδώ θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Γιατί, πέρα από τις κυρώσεις της εργατικής νομοθεσίας, υπάρχουν και οι κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα. Και σε αυτή την περίπτωση οι διατάξεις διαφόρων νομοθεσιών περιπλέκονται και τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ μεγάλα, και αυτό το φαινόμενο είναι γενικότερο».
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφοράκης λέει πως στην περίπτωση αυτή τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 5.000 ευρώ! «Ο αγρότης θα πρέπει να ζητάει από τον αλλοδαπό την άδεια εργασίας, την άδεια παραμονής και σίγουρα το ΑΜΚΑ του. Εκεί μπαίνουν και κυρώσεις που έχουν να κάνουν με τον Ποινικό Κώδικα, πέρα από την εργατική νομοθεσία...Έχουμε πρόστιμα που ξεκινάνε από 5-5.500 ευρώ και δεν ξέρουμε που μπορεί να φτάσουν»...
neakriti.gr