Χαμόγελο του Παιδιού στην Κρήτη: Στήριξη σε περίπου 12.000 παιδιά!
Μία σπουδαία δουλειά πραγματοποιεί και στην Κρήτη το Χαμόγελο του Παιδιού που δραστηριοποιείται με φυσική παρουσία από το 2014.
Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί με γνώμονα να υλοποιήσει όλα όσα ονειρεύτηκε ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος ο οποίος και άφησε, λίγο πριν πεθάνει, τις οδηγίες για την δημιουργία αυτού του φορέα, τον οποίο και ίδρυσε ο πατέρας του Κώστας.
Μάλιστα, με το που θα επισκεφτεί κάποιος το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ηράκλειο – που βρίσκεται στην λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως 138 – θα δει σε ένα κάδρο το συγκινητικό μήνυμα του «ιδρυτή» της Οργάνωσης.
Η λειτουργία στην Κρήτη
Το Χαμόγελο του Παιδιού από την ίδρυση του βρέθηκε στην Κρήτη παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών του σε παιδιά, οικογένειες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιατρική κοινότητα, αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Από το 2014 έχει φυσική παρουσία στο νησί και συγκεκριμένα στα Χανιά ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017 δραστηριοποιείται και στο Ηράκλειο.
Η αρχή έγινε από τα Χανιά όπου δημιουργήθηκε Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες φτώχειας και Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών του σε
παιδιά, οικογένειες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιατρική κοινότητα και
αρμόδιους φορείς. Από το 2014 έχει φυσική παρουσία στην Κρήτη και
συγκεκριμένα στα Χανιά.
Στο Ηράκλειο το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2017. Έχει περίπου τις ίδιες υπηρεσίες με τα Χανιά με την διαφορά ότι εδώ έχουμε το ασθενοφόρο του Χαμόγελου του Παιδιού, το οποίο καλύπτει ανάγκες σε όλη την Κρήτη», επισημαίνει μιλώντας στο cretapost η συντονίστρια του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Χαμόγελου του Παιδιού στην Κρήτη, Χρυσή Μπομποδάκη.
Οι ανάγκες στην Κρήτη
Πολλές και διαφορετικές είναι οι ανάγκες στην Κρήτη με τους ανθρώπους του Χαμόγελου του Παιδιού να καλούνται να αντιμετωπίσουν τόσο τα ίδια τα περιστατικά όσο και να κινητοποιήσουν την κοινωνία ως προς το θέμα της πρόληψης.
«Οι ανάγκες στην Κρήτη είναι πολλές και διαφορετικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι του Χαμόγελου του Παιδιού καλούνται να αντιμετωπίσουν και τέσσερα περιστατικά παράλληλα», ανέφερε σχετικά η κ. Μπομποδάκη.
«Στην Ελλάδα όπως και στην Κρήτη υπάρχει έλλειψη στον τομέα της πρόληψης σε κάθε τομέα. Αυτό συμβαίνει και στα θέματα βίας, οποιασδήποτε μορφής. Εμείς προσπαθούμε με όσα μέσα διαθέτουμε να κάνουμε εκστρατείες ενημέρωσης, να μιλάμε με γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά για όλα τα μείζονα θέματα. Από την βία στα σχολεία, την βία μέσα στην οικογένεια (λεκτική, ψυχολογική, κακοποίηση) μέχρι και την σeξουaλική κακοποίηση», δήλωσε η ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ηράκλειο, Φωτεινή Παπαδάτου.
Τα περιστατικά και η δυσκολία στην Κρήτη
Κάθε είδους περιστατικά με θύματα παιδιά παρατηρούνται στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Οκτώβριο του 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2017 το Χαμόγελο του Παιδιού στήριξε 11.965 παιδιά και τις οικογένειές του.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2017 το Χαμόγελο του Παιδιού κλήθηκε να στηρίξει συνολικά 5.402 παιδιά με τις οικογένειές τους.
«Η Κρήτη έχει κάθε είδους περιστατικά. Πανελλαδικά, σύμφωνα με έρευνα, 5 στα 10 παιδιά είναι θύματα κάποιας μορφής βίας ενώ 2 στα 10 παιδιά είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη. Το μόνο που διαφοροποιείται στο νησί είναι η ενοχή που μπορεί να δείχνει η κοινωνία. Για παράδειγμα από την πλευρά του Λασιθίου βγαίνουν ελάχιστα περιστατικά βίας.
Κι όχι επειδή δεν υπάρχουν αλλά επειδή δεν μιλάνε. Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε γι’ αυτό και κάνουμε συνεχώς παρεμβάσεις στα σχολεία. Τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα παιδιά τις βλέπουν θετικές ωστόσο ξέρουμε και από την εμπειρία μας ότι τα παιδιά δεν μιλάνε για διάφορους λόγους. Ένα παιδί δεν μπορεί να διανοηθεί να καταγγείλει την οικογένειά του. Γιατί οι δράστες σ’ ένα 80% είναι το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον», υπογράμμισε σχετικά η κ. Παπαδάτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα που «άνοιξε» το Χαμόγελο του Παιδιού στην Κρήτη τα τηλέφωνα πήραν… φωτιά.
«Από την πρώτη μέρα που βάλαμε εδώ τις ταμπέλες ξεκίνησαν οι καταγγελίες. Οι γραμμές δεν ήταν ακόμα καλά συνδεδεμένες και συνεχώς δεχόμασταν κλήσεις», επεσήμανε σχετικά η κ. Μπομποδάκη.
Οι γραμμές του Χαμόγελου του Παιδιού
Στον τομέα της πρόληψης: Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, η οποία παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες για 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα.
Εθνική Γραμμή SOS: Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Γραμμή 1056. Η ομάδα των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, που την στελεχώνει, παρέχει δωρεάν 365 ημέρες τον χρόνο, 24ώρες την ημέρα τις εξής υπηρεσίες:
– Λήψη ανώνυμων κι επώνυμων καταγγελιών για παιδιά σε κίνδυνο (κακοποίηση, trafficking, ασυνόδευτα παιδιά) – Ενεργοποίηση διαδικασιών για την άμεση παροχή προστασίας παιδιών σε κίνδυνο (εποπτεία, επιτόπια παρέμβαση)
– Ενεργοποίηση διαδικασιών για την φροντίδα παιδιών που έχουν κακοποιηθεί και βρίσκονται στα νοσοκομεία (μεταβατικό στάδιο)
– Διαχείριση αιτημάτων φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών – Παροχή κατευθύνσεων για κάθε θέμα και την διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες και κινητοποίηση εθελοντών δοτών αίματος και αιμοπεταλίων.
Εξαφανισμένα παιδιά: Το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.
Αυτά είναι τα περιστατικά στην Κρήτη με θύματα παιδιά
cretapost.gr